Ga naar inhoud

Omscholing en bijscholing

 • Home
 • Omscholing en bijscholing

Een centraal doel van de HCA ICT is de (om-)scholing richting de arbeidsmarkt ICT (conform definitie CA-ICT), en de bijscholing van bestaande ICT-professionals. Hierbij gaat het concreet om de volgende acties:

- Het implementeren van omscholings- en bijscholingsprogramma’s bij de regionale samenwerkingsverbanden. Hier is al veel kennis en voorbeelden, en gaat het met name om de opschaling. Tevens is er ruimte voor evidence-based interventies en evidence-informed experimenten bij bijvoorbeeld nieuwe doelgroepen.

- De structurele aansluiting van deze programma’s op regionale acties waarbij vraag en aanbod worden samengebracht (zoals House of Skills en Gelders Vakmanschap). In het Actieprogramma LLO van de SER is hier al veel kennis over opgedaan. Om massa te realiseren, is het van belang dat de eerdergenoemde programma’s bekend zijn bij regionale organisaties als de gemeente, UWV, scholingsteams, etc.

  Aanbod voor scholing en opleidingen op het gebied van ICT en digitalisering

  Vanuit onze partners en de verschillende tech coalities wordt er hard gewerkt aan cursussen, podcasts en andere instrumenten om digitale vaardigheden en de kennis over de technologieën bij een zo een breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. In deze eerste nieuwsbrief geven wij u graag een overzicht wat u kunt doen om uw digitale vaardigheden te vergroten.

  Nationale blockchain cursus

  De Nationale blockchain cursus is bestemd voor iedereen. In deze online cursus wordt uitgelegd wat blockchain nu eigenlijk is. Want blockchain wordt vrijwel altijd gelinkt aan cryptocurrencies zoals bitcoin. Maar we kunnen veel meer met deze technologie. Denk daarbij aan het transparant maken van ketens, zodat koffie en chocolade echt eerlijk worden verhandeld.

  Voor meer informatie en gratis deelname kunt u terecht op de website van de Dutch Blockchain Coalition

  Wetenschapspodcast: Snoek op Zolder

  Snoek op Zolder is de wetenschapspodcast van de Nederlandse AI Coalitie en het Nationaal Innovatie Centrum voor AI, waarin wekelijks met gedreven nieuwsgierigheid en humor kleine en grote AI-innovaties, onderzoeksresultaten en wereldschokkende theorieën worden besproken, met als rode draad de vraag ‘Waar staan we met AI en wat betekent dit voor u en voor de samenleving’?

  De podcasts zijn te beluisteren via alle bekende podcast kanalen door naar Snoek op Zolder te zoeken of terug te vinden op de website van de Nederlandse AI Coalitie.

  Leven Lang Ontwikkelen aanbod Universiteiten van Nederland (voorheen VSNU)

  De universiteiten staan midden in een snel veranderende arbeidsmarkt en hebben een gepast Leven Lang Ontwikkelen aanbod ontwikkeld. Ze hebben hun aanbod op het gebied van AI/ICT en ondernemerschap gebundeld, zodat dit te vinden is op een handige overzichtspagina. Het overzicht is een voorloper op de landelijke catalogus Leven Lang Ontwikkelen waar de universiteiten gezamenlijk aan werken.

  Bekijk het overzicht op de website van Universiteiten van Nederland


  Kosteloos leren en ontwikkelen met het overzicht van de SER

  Zelf aan de slag gaan om iets nieuws te leren? Daarvoor bestaan veel mogelijkheden. De SER heeft een overzicht gemaakt van kosteloze cursussen, loopbaantools en persoonlijkheidstesten waarmee u direct aan de slag kunt.

  Bekijk het overzicht op de website van de SER.

  Trainingen rondom AI

  Er zijn verschillende trainingen op het gebied van AI, de Nederlandse AI Coalitie heeft een overzicht gemaakt van de trainingen die door de AI coalitie en haar deelnemers worden aangeboden.

  Dit overzicht is terug te vinden op de website van de Nederlandse AI Coalitie.

  Online trainingen om vaardigheden te verbeteren overzicht van VNO-NCW

  Juist in deze onzekere tijden is het goed om bij of om te scholen en aan vaardigheden te werken. Daarom heeft VNO-NCW een overzicht gemaakt van de platformen die online trainingen gratis aanbieden.

  Bekijk dit overzicht op de website van VNO-NCW

  Werken aan je digitale vaardigheden met NL leert door

  Ook vanuit NL leert door worden er diverse gratis trainingen en cursussen aangeboden rondom diverse onderwerpen, waaronder digitale vaardigheden. U kunt hierbij denken aan basistrainingen zoals Excel en Linkedin, maar ook cursussen voor gevorderden zoals bijvoorbeeld Front-end Developer.

  Bekijk het overzicht op Hoe werkt Nederland

  Contactpersoon

  Omscholingsinitiatieven in beeld

  Make IT Work

  Make IT Work maakt het voor hoogopgeleiden zonder specifieke IT-achtergrond mogelijk zich te laten omscholen tot ICT'er, naar een functie op hbo-niveau en direct in een baan te starten.

  Lees meer over Make IT Work

  Nieuws

  Digitale basisvaardigheden Nederlanders toegenomen

  10 november 2023
  Steeds meer Nederlanders beschikken volgens onderzoek van het statistiekbureau CBS over digitale vaardigheden. Twee jaar geleden kon 74 procent van alle Nederlanders omgaan met computers, internet en software, dat is nu 80 procent....
  Lees meer

  Primeur: Eerste Kennis- en Innovatieagenda Digitalisering gepresenteerd

  02 november 2023
  De KIA Digitalisering - een kader voor de investeringen rondom ICT-onderzoek en innovatie voor de komende vier jaar - is vandaag gepresenteerd. De KIA Digitalisering is onderdeel van het Kennis- en Innovatieconvenant 2024-2027, dat door minister Mick...
  Lees meer

  Tweede plek leerlijn NLT bij Computable Awards

  02 november 2023
  De nominatie van de leerlijn Digitale Technologieën voor het havo/vwo keuzevak Natuur, Leven en Technologie (nlt) heeft een tweede plek behaald in de categorie onderwijs projecten bij de Computable Awards 2023. ...
  Lees meer